Vraag en antwoord

Vragen van klanten aan Aqua Comfort

Kan een actief koolfilter voor een wateronharder met een ontsmettingsmodule geplaatst worden?

Een waterfilter, is een filter die meestal wordt gevuld met actieve kool en ingebouwd kan worden in een keukenkastje voor de keukenkraan. Ook passen wij het filter toe als centraal-filter na waterontharder die geen ingebouwd actief koolfilter hebben. Het filter doet niet mee met het spoelproces van de ontharder. Hierdoor moet het kool afhankelijk van het waterverbruik elke twee jaar vervangen worden. Dus ja, een actief koolfilter kan zonder problemen voor of na een waterontharder geplaatst worden.

Moet ik een nieuwe watermeter als ik een waterontharder laat installeren?

Nee, u houdt dezelfde watermeter bij de installatie van een waterontharder. Wij installeren onze waterontharder in de waterleiding achter uw bestaande watermeter.

Ik heb vorig jaar bij u een ontharder gekocht, maar ik hoor deze nooit spoelen. Klopt dat?

Uw ontharder is zo ingesteld dat als hij moet regenereren (spoelen) hij dit heel stilletjes in de nacht doet. Als het goed is slaapt u dan en hoort u dit niet. En zo is het ook bedoeld.

Als alle kalk uit het water wordt gehaald heb ik dan een probleem met mijn botten?

De kalk in ons drinkwater is aanwezig in minerale vorm, ons lichaam kan alleen maar kalk opnemen in organische vorm. Deze organische kalk vinden we in noten, groente en zuivelproducten. Dus de kalk in het drinkwater hebben wij niet nodig voor onze botten.

Ik heb op het internet een artikel gevonden waarin staat dat het water na het ontharden zuurder wordt en de koperen leidingen opeet. Klopt dit?

Voordat wij naar het antwoord gaan moet er eerst even iets duidelijk gesteld worden:

De pH is een uitdrukking voor de zuurgraad van een waterige oplossing. De pH van een neutrale waterige oplossing ligt bij kamertemperatuur rond de 7. Zure oplossingen hebben een pH lager dan 7, basische oplossingen hebben een pH hoger dan 7.
De waterhardheid dH geeft de concentratie van metaal-ionen, veelal magnesium- en calciumcarbonaat, maar ook bicarbonaten en sulfaten in het leidingwater aan.

pH en dH hebben niets met elkaar te maken. Zij zijn alleen beide in ons water aanwezig.

Onze ionenwisselaar (de ontharder) wisselt de calsium- en magnesiumionen (dH) uit tegen een natrium ioon. Hierdoor wordt het water zacht maar blijft perfect in balans. Er veranderd niets aan de zuurgraad.

De gelezen stelling op het internet is dus onterecht. U krijgt uit onze machines veilig drinkwater aangeboden.
Onze leverancier “Ecowater” maakt als markleider al meer dan 85 jaar ontharders via deze techniek met een oplage van meer dan 600.000 toestellen op jaarbasis wereldwijd.

zie ook: Broodje aap.

Is waterontharding wettelijk toegestaan?

Elke particuliere gebruiker is vrij om een onthardingsinstallatie te plaatsen en de kwaliteit van het water te wijzigen. Er mag echter in geen geval behandeld water terugstromen in de waterleiding. Het is dus nodig om een terugslagklep te monteren. Aqua Comfort plaatst bij het installeren van uw ontharder altijd zo’n terugslagklep.

Is het regeneratiezout schadelijk voor het milieu?

Voor waterontharding wordt zout of natriumchloride gebruikt. Door verdunning met de rest van het afvalwater zal het milieuvervuilende effect verwaarloosbaar zijn. Bovendien is – alles in acht genomen – onthard water beter voor het milieu. Waarom?

* een lagere energieverbruik bij het opwarmen van het water,
* een besparing op waspoeder (tot wel 75 %),
* geen gebruik meer van kalkbestrijdingsmiddelen.
Tenslotte moeten we ook vermelden dat de apparatuur van Aqua Comfort zeer efficiënt werkt met kleine hoeveelheden zout.

Kan een tekort aan calcium in het water gevolgen hebben voor het organisme?

De Wereld Gezondheidsorganisatie, noch de Europese Gemeenschap leggen minima of maxima vast in verband met de hardheid van water. Een evenwichtige voeding levert trouwens voldoende calcium. Het calcium waarover we het hier hebben komt bovendien voor in minerale vorm. In deze vorm wordt het niet opgenomen door ons lichaam en heeft het bijgevolg geen enkel effect. Ons lichaam neemt organische kalk op. Deze kalksoort vindt u in groente als spinazie en broccoli, en in zuivelproducten.

Ik heb ergens gelezen dat onthard water schadelijk is voor het hart. Klopt dat?

Het antwoord op deze vraag sluit aan bij dat van de vorige: in geen enkele wetenschappelijke studie werd een verband tussen de hardheidsgraad van water en de frequentie van cardiovasculaire ziekten vastgesteld. Prof. Dr. J. Cottet besluit dan ook: “Wij moeten eens en voor goed afrekenen met dat oude fabeltje dat ongetwijfeld in tal van streken de installatie van waterbehandelingsapparaten heeft afgeremd, apparaten waarvan het nut trouwens door talloze technici wordt erkend.”

Bevordert waterontharding de ontwikkeling van bacteriën?

Niet bepaald. Bacteriën ontwikkelen zich nu eenmaal makkelijk in stilstaand water (in een boiler, leidingen,…). In een ontharder wordt dit door regelmatig regenereren en dank zij de bacteriedodende werking van de zoutoplossing onmogelijk gemaakt. Aqua Comfort levert om die reden dan ook apparatuur met een droge zoutvoorraad, en adviseren / leveren wij voor huishoudelijk gebruik nooit machines met een natte zoutvoorraad.

Kan een tekort aan calcium in het water gevolgen hebben voor het organisme?

De Wereld Gezondheidsorganisatie, noch de Europese Gemeenschap leggen minima of maxima vast in verband met de hardheid van water. Een evenwichtige voeding levert trouwens voldoende calcium. Het calcium waarover we het hier hebben komt bovendien voor in minerale vorm. In deze vorm wordt het niet opgenomen door ons lichaam en heeft het bijgevolg geen enkel effect. Ons lichaam neemt organische kalk op. Deze kalksoort vindt u in groente als spinazie en broccoli, en in zuivelproducten.

Aquacomfort