Natte versus droge zoutvoorraad

ofwel proces- versus consumptie-watermachine

De waterontharder is in basis een ionenwisselaar, en deze techniek wordt door uitvinder Ecowater al sinds 1925 gebruikt voor het ontharden van water. Deze ionenwisselaars worden gebruikt om kalkdeeltjes (ionen) uit water te verwijderen. Hiervoor worden kleine harsbolletjes gebruikt die ongewenste ionen uitwisselen tegen gewenste ionen. De bolletjes zijn verpakt in een tank of harscilinder.

De bolletjes kunsthars zijn verzadigd met Na+ (natrium) ionen. Als ze in contact komen met kalkhoudend water dan zullen de Ca2+ (calcium) ionen die hierin opgelost zijn, uitgewisseld worden tegen natrium. Dit proces gaat door totdat de natrium-ionen zijn gebruikt (dus alle harsbolletjes voorzien zijn van een calciumion) dan kan de hars worden geregenereerd door deze te spoelen met opgelost NaCl (pekelwater). Hierna begint het proces opnieuw. De levensduur van de machine, is o.a. afhankelijk van de kwaliteit van de harssoort. “Ecowater” gebruikt hars dat zeker 30 jaar meegaat. Naast de standaard ionenwisselaar heeft “Ecowater” ook ontharders met ontsmettingsmodule of een actief koolfilter.

Deze unieke ontharder zorgt continu voor zacht water uit alle kranen van het huis en verwijdert dankzij het koolfilter onaangename geuren, kleuren, smaakstoffen, hormoon- en medicijnresten en pesticide. Bovendien haalt hij alle kleine zwevende deeltjes uit het water.

 

Industriële of huishoudelijke waterontharder

Er is een enorm groot verschil tussen industriële en huishoudelijke waterontharders. De industriële waterontharder maakt proceswater en wordt ingezet als probleemoplosser in de Horeca voor b.v. een vaatwasser, en in een autowasstraat.

Industrieel: Bij deze ontharder is de zoutbak gevuld met water. In zo’n natte zoutbak kennen wij drie niveaus, zout en pekelwater onderin, brak water in het midden en zoetwater bovenin. In dit zoete water kan heel eenvoudig een bacterie de kans krijgen om te groeien. Bij de vaatwasser of wasmachine die met dit water werken wordt het water verwarmd, hierdoor wordt de eventueel ontstane bacterie gesteriliseerd. Bij toepassing in het huishouden met onregelmatige spoeltijden (denk bv. aan vakantie), krijg je bij langdurige stilstand van het zoete ongekoelde water vanzelf de bacteriegroei.

Bacteriegroei komt, vroeger of later, altijd voor in een natte zoutbak. Deze systemen gebruiken ook beduidend meer zout, omdat het zout tot maximum verzadiging van het water kan oplossen. En deze waterontharders hebben vanwege hun constructie een kortere levensduur dan hun huishoudelijke broer.

 

Veiligheid

De huishoudelijke waterontharders met een droge zoutvoorraad hebben geen last van bacteriegroei. Deze machines leveren qua constructie consumptiewater, en dus bedoelt voor het ontharden van ons drinkwater.

Huishoudelijk: Pekelwater wordt alleen aangemaakt tijdens de regeneratie en ook direct weer gebruikt. Daarna is er geen water meer aanwezig en droogt het zout weer op. Aqua Comfort levert waterontharders die voldoen aan alle veiligheidseisen en die zich hebben bewezen met de hoogste bedrijfszekerheid. Deze waterontharders hebben een zelflerende computerbesturing waar u onder meer kunt zien hoeveel water u nog kunt gebruiken (voor regeneratie), het dagelijks water verbruik en het gemiddeld dag verbruik.

Uniek voor de machines uit de Ecowater fabriek is dat het spoelwater tijdens de regeneratie tegengesteld loopt ten opzichte van de waterloop bij ontharding. Hierbij wordt het hars in de harstank opgeschud en kan een optimale regeneratie gegarandeerd worden. Onze machines kunnen uitgerust worden met een ontsmettingsmodule en/of een actief koolfilter. Hoe veilig wilt u het hebben. Maar zoiets mag je ook verwachten van de marktleider met een productiecapaciteit van 600.000 toestellen per jaar.

Aquacomfort