Broodje aap

Water uit een waterontharder vreet aan de koperen leidingen, klopt dat?

Nee dat klopt niet. Al jaren lang worden de termen agressief en corrosief met elkaar verward. Water heeft van nature (bijna) altijd een agressief karakter, dus ook het water uit een waterontharder. Dit wil zeggen dat het de eigenschap bezit om kalkafzetting op te lossen. Hierdoor verdwijnt de aanwezige kalk in uw woning. Denk hierbij aan de douchewand, douchekop en kranen, verwarmingselementen van water verbruikende apparaten enz. Agressief water klinkt negatief, maar is het in deze betekenis absoluut niet.

Water met een agressief karakter lost geen metalen op.

Water met corrosieve eigenschappen kan metaal, dus ook koperen leidingen, oplossen. Het water uit een waterontharder, type ionenwisselaar, is nooit corrosief. Dit komt omdat in de ionenwisselaar de calcium- en magnesium-ionen uitgewisseld worden tegen natriumionen. Hierdoor blijft het water in evenwicht en wordt het niet, zoals vaak wordt beweerd, zuurder of corrosief. Uw leidingen worden dus niet aangetast.

 

Nog een broodje aap: Een waterontharder produceert ook geen demi- of gedistilleerd-water.

Lees hier een rapport van de “Belgische federatie voor waterbehandeling” die bovenstaande stellingen onderbouwd.

Waterleidingmaatschappij Oasen: Zacht water is vriendelijker voor koperen leidingen.

 

Zacht water uit een waterontharder is duidelijk anders dan natuurlijk zacht (bron)water.

Natuurlijk zacht (bron)water kan wel zuur (lage PH-waarde) of corrosief zijn. Een waterleidingmaatschappij voegt dan kalk toe om op een neutrale PH-waarde (7.0) te komen en zodoende de leidingen tijdens het transport van het water te beschermen. Met alle gevolgen van dien bij de afnemer van dit water. Denk hierbij aan de problemen in Vaassen en Epe.

Link naar de Tros / Radar uitzending

Kalk op de Veluwe
Aquacomfort